Rozsály
Rozsály

Kelet-Magyarország

Fehérgyarmati

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Kossuth utca 102.

N 47° 55,528' E 22° 48,116'

Új templom építése, átalakítások, felújítások: 1895
Reformátussá lett: 1595
A mennyezet készítésének ideje: 1995
Stílus: gótikus
A templom besorolása: műemlék

A település közepe táján, pár méterre az úttól, a gondozott parókia területén szemkápráztató fehéren tör a magasba a református templom. A református templomokban szokatlan kazettás mennyezet bibliai képeket és idézeteket ábrázol. Látható a rozsályi főúri család, a Kunok címere, mely utal arra, hogy 1595 óta, immár 400 éve van református egyházközség Rozsályban.Az eredeti templomot a Gut-Keled nemzetségből származó Rozsályi Kun István építtette a 15. században falu közepére gótikus stílusban. A mai református templom a régi helyén és anyagainak felhasználásával 1895-ben épült. Ekkor még egy régi fatornya volt, a mai gúla alakú, 22 m-es sisakos torony 1925-ben épült.
A templom kelet-nyugati tájolású, tornya a nyugati, apszisa a keleti oldalon áll, melyet három nagy támpillér támaszt meg. Az apszisban falazott kőszószéket építettek, ennek koronája és a karzat alatt elhelyezett támlás lóca valószínűleg a 18. sz. végén, a templom berendezése pedig 1895-1896-ban készült. Mennyezetkazettái egészen újak, az előző lelkész felesége és lánya festették azokat. Három úrasztali edénye van a múltból, közülük az 1666-os évszámmal jelzett ólomkanna érdemel figyelmet: világi témát, a "Zrínyi-fogta kutyafülű tatár" szörnyalakot vésték bele.
Nemrég pályázaton nyertek mindössze 16 millió forintot, ebből a nyílászárók cseréjét, a templom lábazatának szigetelését, és a padok fűtését szeretnék megoldani a lehetőségek szerint.

Nézzen meg további templomokat is