Tákos
Tákos

Kelet-Magyarország

Vásárosnaményi

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Bajcsy-Zsikinszky Endre utca 29.

N 48° 9,245' E 22° 25,997'

A mennyezet készítésének ideje: 1766-1779
Asztalosok, festő-asztalosok neve: Asztalos Lándor Ferenc
A templom besorolása: műemlék

Tákos Vásárosnaménytől tíz kilométerre keletre található. A jókora parasztháznál alig nagyobb, fazsindelyes templomot mezítlábas Notre Dame-nak is szokták nevezni.

„A mezítlábas jelző igencsak ráillik a tákosi templomra” – meséli a „templomos néni”, Baráth Menyhértné, Erzsi néni, aki szép ízes beregi tájszólásban, nagy szeretettel mutatja be immár hat éve az idegeneknek szülőfaluja templomát. „Miből is építkezhettek volna a templom építésének és többszöri bővítésének idején, az 1700-1800-as években az emberek? Mit találhattak a mocsaras, agyagos, erdős területen? Természetesen vesszőt szedtek az erdőből, amelyből sövényt fontak.”

A sövényt aztán beáztatott agyagos földdel tapasztották meg, amelyet megszórtak jól törekkel, pelyvával. Ezt a beáztatott, törekes földet mezítláb taposták az emberek. Így jött létre az ún. paticsfal. „És a paticsfal miatt a tákosi templom Európában egyedüli, bátran mondhatjuk, hogy templomunk a világörökség egy icike-picike kis része” – meséli büszkén a néni.

De a Vásárosnaménytől északra húsz kilométerre fekvő Lónya temploma más kincseket is rejteget. A 2000-ben elkezdődött felújítás során különösen értékes középkori faliképek kerültek elő. Egykor a templom teljes belső terét boríthatták, mára már csak egy részüket sikerült a restaurátoroknak elővarázsolniuk a fehérre meszelt fal mögül.

Szenteket ábrázoló falképektől (Sárkányölő Szent György, liliomos koronájú királyszentek, vagy a köpönyeges Madonna) az ornamentális díszítő festés játékosan hajladozó indáiig, virágaiig a népi naiv festészet sok bájos darabjával találkozhatunk itt.

Nézzen meg további templomokat is