Festett kazetták

Szilágylompért
Szilágylompért

Erdély

Szilágy

Románia

47° 19' 23 22° 50' 44

Az első írásos dokumentáció ideje: 1321
Új templom építése, átalakítások, felújítások: 1777
Reformátussá lett: 1739
A mennyezet készítésének ideje: 1778-79-ben
Asztalosok, festő-asztalosok neve: Budai Sámuel és Budai András
A templom besorolása: műemlék

Első említése 1321-ből származik, Lompérth néven. A 15. században épült templomát később lebontották, ma már nem található maradványa sem. A falu a 18. század elején a környéken dúló harcok következtében elnéptelenedett, de 1722 körül újra benépesült. Lompért református egyháza 1739-ben alakult meg, először a szomszédos Selymesilosva filiájaként, majd tíz év múlva önállósult. A falu ma álló temploma 1777-ben készült el.

A trianoni békeszerződés következtében a község Romániához került, majd a második bécsi döntés nyomán 1940-ben újra Magyarországhoz. A második világháborút követően újra román fennhatóság alá került. Az 1968-as területrendezés során a közeli Selymesilosva és Mojád településekkel együtt a Sarmaság székhelyű községbe vonták össze. 2007 márciusában népszavazást tartottak a helységek újbóli önállósulásáról.

A községben található református templom 1777-ben épült. 1778-79-ben készítették el Budai Sámuel és Budai András, a kolozsvári asztaloscéh tagjai a 132 egész és 8 negyed kazettából álló festett famennyezetét, mely az egész Kárpát-medence egyik legszebb templomi kazettás mennyezete. A kazetták egy részén virágmotívumok: szegfű, tulipán, rózsa láthatók, másik felén pedig figurális ábrázolások: bibliai alakok és események, népmesei figurák, asztrológiai jelképek, állatábrázolások. Különleges a Mária Terézia tiszteletére készült kazetta, melyet kétfejű sas és M.T. monogram jelez.

Ady Dániel és Visky Julianna, Ady Endre nagyszülei Szilágylompérton éltek, házuk a református templommal szembeni Ady-kertben állt. Az épületet a nagyszülők halála után az örökösök lebontatták. Helyén épült fel a költő nevét viselő Ady Endre Általános Iskola. Ady gyermekként, majd később neves költőként is gyakran megfordult a faluban. A Séra-kúria mögött ma is megvan a kőasztal, melyen több versét írta.

2002. szeptember 8-án a református templom kertjében felavatták Ady Endre mebbszobrát

Nézzen meg további templomokat is